środa, 2 grudnia 2015

Wpływ diety na kondycję włosów

Na utrzymanie w dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci ma wpływ wiele czynników, z których najważniejszym jest dieta. U osób niedożywionych częstym objawem są włosy matowe, suche i cienkie.  Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, białka oraz witamin. Niedobory każdego z tych elementów skutkują zmianami w wyglądzie włosów i skóry. W przypadku niedożywienia najczęstszym problemem jest suchość skóry, co z kolei doprowadza do rogowacenia naskórka.





 Włosy stają się cieńsze i kruche, wypadają lub bardzo wolno rosną. Przy niedoborze białka występuje także zmatowienie oraz zjawisko zmiany barwy włosów, który nazywamy tzw. objawem flagi. Polega to na tym, że obok pasam włosów o normalnym zabarwieniu występuje pasmo z mniejsza ilością pigmentu (zwykle jaśniejsze).  Niedobór kwasów tłuszczowych objawia się  zaczerwienieniem i łuszczeniem naskórka, a brak witamin skutkuje ogólnym osłabieniem włosa i skraca ich cykl życia. Witamina E jest szczególna ponieważ działa jako antyoksydant i zapewnia stabilność błon komórkowych w organizmie.




 Natomiast brak biotyny powoduje wypadanie włosów i ich łamliwość, dlatego często bywa stosowana jako składnik preparatu wzmacniającego włosy i hamującego ich wypadanie.Obok diety warto mieć na uwadze także czynniki psychiczne, jak stres, czy chorobliwy nawyk wyrywania włosów (trichotillomania), czy samouszkodzenia, co także nieodzownie zmienia wygląd włosa. Odżywianie fizyczne jest zatem równie ważne, co zapewnienie sobie odpowiedniej kondycji psychicznej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz